image

Welke kansen biedt zeewier ons op weg naar een aardgasvrije toekomst? En willen we als Coöperatie Deltawind betrokken zijn bij zo’n project? Deze vragen stonden centraal tijdens de ledenraadpleging die afgelopen zaterdag, 30 maart 2019, plaatsvond in het Diekhuus in Middelharnis.

Onder belangstelling van zo’n 100 leden werd op zaterdagmorgen eerst genoten van een kop koffie en een goed verzorgd ontbijt door Bij Elles. Om half tien startte het inhoudelijke programma van de ledenraadpleging over Zeewier. (Dag)voorzitter Rudie Heintjes heette het publiek welkom en legde uit dat juist bij een coöperatie als Deltawind ledenbetrokkenheid van enorm belang is. Mooi om te zien dat zo veel leden op deze zaterdagmorgen aanwezig waren om actief mee te denken over deze mogelijk ontwikkeling.

Na de aftrap vertelde directeur Monique Sweep, over de uitdagingen die Nederland staan te wachten als het gaat om de energietransitie. Het telen en verwerken van zeewier tot methaan kan hier een rol in spelen. Maarten Zuurmond, als bestuurder verantwoordelijk voor de financiën,  zette uiteen hoe de coöperatie er financieel voor staat en stipte daarmee aan waarom het bestuur ruimte ziet voor het instellen van een Innovatiefonds, om nieuwe projecten te starten. Mark Soetman (projectmanager namens Deltawind), John van Leeuwen (Seaweed Harvest) en Theo Verleun (GOA Ventures) gingen vervolgens de diepte in.

In hun presentatie (hier terug te zien) vertelde Mark Soetman over de kansen die zeewierteelt juist nabij de monding van het Haringvliet te bieden heeft. Ook benoemde hij de locatie die op het oog is om het zeewier te gaan verwerken, nabij de haven van Stellendam. John van Leeuwen  vertelde namens Seaweed Harvest Holland welke toepassingen zeewier heeft en hoe het telen hiervan precies werkt. Tot slot legde Theo Verleun (Goa Ventures) uit hoe zeewier ervoor kan zorgen dat er CO2-uitstoot wordt gereduceerd en aardgas vervangen kan worden door methaan uit zeewier.

Leden zijn vervolgens in kleiner verband met elkaar in gesprek gegaan. Welke vragen roept dit op? Past dit bij Deltawind? Met grote betrokkenheid schreven de leden ruim honderd vragen op papier waarvan Mark Soetman, John van Leeuwen en Theo Verleun  vervolgens een deel hebben beantwoord. Alle overige vragen zullen schriftelijk worden beantwoord en zijn binnenkort terug te lezen op onze website.

Het bestuur van de coöperatie kijkt terug op een geslaagde en vruchtbare morgen. Later dit jaar zal er tijdens de ALV worden besloten of Deltawind gaat participeren in dit zeewier-project. Alle leden gingen niet met lege handen naar huis, maar kregen een speciale zeewiermayonaise in Deltawind-editie als knipoog naar deze geslaagde ochtend.

Artikel in Eilanden Nieuws van vrijdag 29 maart 2019: ‘Methaangas produceren met ‘Stellendams zeewier‘.terug naar overzicht
up