Energieopslag bij Windpark Piet de Wit II in Ooltgensplaat
Lees verderDonderdag 24 oktober is het startsein gegeven voor energieopslag in de nieuw geplaatste batterij bij Windpark Piet de Wit II. Het windpark is eigendom van Promill B.V. en Coöperatie Deltawind. Beide partijen zetten zich, samen met overheden, in voor een toekomstbestendig energiesysteem op ons eiland. Jaap Willem Eijkenduijn, wethouder duurzaamheid van de gemeente Goeree-Overflakkee heeft het Energie Opslag Systeem (EOS), met een capaciteit van 20 MWh, symbolisch opgestart, samen met de directie van het windpark, David Mol en Monique Sweep.
Duurzaam energiesysteem
We zijn goed op weg, de energiemix in Nederland is stevig aan het veranderen. Er zijn steeds meer elektrische auto’s, wind- en zonneparken worden overal ontwikkeld, daken liggen vol met zonnepanelen en steeds meer huishoudens gaan van het gas af. Helaas is de opwek van wind- en zonne-energie lastig te voorspellen en valt de opwek ook niet altijd samen met de vraag. Deze mismatch tussen productie en consumptie zal in de toekomst nog verder toenemen.
Waarom opslag van energie?
Het EOS kan bijdragen aan het oplossen van verschillende uitdagingen in het nieuwe energiesysteem. Naast de disbalans tussen vraag en aanbod door een nieuwe energiemix zijn ook grote schommelingen in elektriciteitsprijzen, verspilling van duurzame energie door “ruimtetekort” op het elektriciteitsnet en netcongestie ongewenst.
Vraag en aanbod van energie moeten in evenwicht zijn om het elektriciteitsnet goed te laten functioneren. Wanneer dat niet goed werkt heeft dit effect op de energieprijzen. Op momenten dat er meer duurzame elektriciteit wordt geproduceerd dan er wordt verbruikt, wordt deze ‘weggegooid’ omdat er simpelweg geen ruimte is om dit via het bestaande elektriciteitsnet te transporteren. Voor een succesvolle energietransitie moet opgewekte duurzame energie beter en volledig benut worden.
Netcongestie
Vooral bedrijven hebben er last van dat zij op dit moment geen netaansluiting kunnen krijgen. De elektrificatie is in Nederland erg snel gegaan en dit zal zich de komende jaren doorzetten. Het bestaande netwerk, gebouwd in de tijd dat de elektriciteit werd geproduceerd in grote gas- en kolencentrales, moet worden aangepast. Maar dat kost tijd. Een EOS kan de overlast hiervan verminderen.
Grootschalige energieopslag is de toekomst
Productie van duurzaam opgewekte energie is niet de grootste uitdaging, die gaat harder dan voorspeld. Maar het behouden van een goed werkend energiesysteem is dat wel. De realisatie van grootschalige energieopslag heeft daarom hoge prioriteit. De batterijen in het EOS bij Windpark Piet de Wit II kunnen 20 MWh (= 20.000 kWh) in 2 uur laden en op een later tijdstip weer aan het net teruggeven.