image

De Coöperatie Deltawind is eind tachtiger jaren ontstaan op initiatief van eilandbewoners. Zij wilden voorzien in hun eigen energie, en richtten in augustus 1989 de Coöperatie Deltawind op.

HISTORIE

In 1991 is de eerste windmolen geplaatst bij Ooltgensplaat, een Lagerwey met een as-hoogte van 16 meter. Dit was mogelijk dankzij de eerste investeerders en de medewerking van het lokale energiebedrijf EMGO. Er volgden nog drie andere kleine Lagerwey turbines.

In 1996 werd het eerste windpark gebouwd, Windpark Battenoert in Nieuwe-Tonge. Dit was destijds het grootste windpark van Nederland.

Tot het jaar 2000 is de coöperatie gedreven door vrijwilligers. Pas bij de ontwikkeling van Windpark Piet de Wit is een begin gemaakt met professionalisering van het bedrijfsbureau en kwam de eerste medewerker in dienst.
Toen Windpark Piet de Wit in 2003 werd gebouwd moest de eerste turbine het veld ruimen.

In 2012 is het Zonnepark Ouddorp aan Zee gebouwd door Deltawind, op een terrein van recreatiepark De Klepperstee. Het zonnepark omvat ruim 2900 panelen op 1,3 hectare en heeft een vermogen van 0,8MW. De energie wordt geleverd aan de Klepperstee door een driepartijen overeenkomst met Eneco. Het is een van de eerste grondgebonden zonneparken van deze schaal in Nederland.

In 2008 startte de intensieve samenwerking met Coöperatie Zeeuwind, met het oog op mogelijkheden om een windpark te realiseren bij de Grevelingendam. Ieder voor zich vonden de coöperaties het project te groot, samen durfden ze het wel aan. In 2013 richtten beide coöperaties Windpark Krammer BV op. Deze BV heeft het windpark  van 34 turbines ontwikkeld dat sinds 2019 volledig in productie is.

Na de opschaling van Windpark Battenoert, dat in 2016 gereed was, is de productie verviervoudigd.

Windpark Suyderlandt is gerealiseerd in 2020 aan de zuidrand van het eiland, ten oosten van Windpark Battenoert in de polder nabij Oude-Tonge. Hier zijn 3 Nordex turbines gebouwd met een totaal vermogen van 10,8 MW. Deltawind en Peynenburg BV zijn hier 50:50 eigenaar. Het windpark is medio 2021 in gebruik genomen.

Windpark Blaakweg is het andere windpark in het plaatsingsgebied rondom Windpark Battenoert. Direct achter Windpark Battenoert zijn 3 windturbines geplaatst, type Nordex, Deltawind en Eneco zijn hier 50:50 eigenaar. Sinds medio 2021 is het windpark operationeel.

Het oude Windpark Piet de Wit met twaalf turbines is vervangen en in het najaar van 2022 geopend. Na de opschaling zijn er 7 hogere windturbines terugkomen. Het vermogen van dit windpark is na de opschaling ongeveer 32,4 MW, goed voor circa 87 miljoen kWh per jaar, genoeg schone energie voor zo’n 35.000 huishoudens. Deltawind werkt in dit windpark samen met Promill BV, volgens een verdeling van 50:50.

 

INTERESSE IN EDUCATIE?

Stuur een mailtje met je
motivatie naar [email protected]

up