image

COÖPERATIE DELTAWIND

info@deltawind.nl
T 0187 - 470 544

Postadres

Postbus 311
3240 AH Middelharnis

Bezoekadres

Boezemweg 13X
3255 MC Oude-Tonge

De Coöperatie Deltawind is eind tachtiger jaren ontstaan op initiatief van eilandbewoners. Zij wilden voorzien in hun eigen energie, en richtten in augustus 1989 de Coöperatie Deltawind op.

HISTORIE

In 1991 is de eerste windmolen geplaatst bij Ooltgensplaat, een Lagerwey met een as-hoogte van 16 meter. Dit was mogelijk dankzij de eerste investeerders en de medewerking van het lokale energiebedrijf EMGO. Er volgden nog drie andere kleine Lagerwey turbines.

In 1996 werd het eerste windpark gebouwd, Windpark Battenoert in Nieuwe-Tonge. Dit was destijds het grootste windpark van Nederland.

Tot het jaar 2000 is de coöperatie gedreven door vrijwilligers. Pas bij de ontwikkeling van Windpark Piet de Wit is een begin gemaakt met professionalisering van het bedrijfsbureau en kwam de eerste medewerker in dienst.
Toen Windpark Piet de Wit in 2003 werd gebouwd moest de eerste turbine het veld ruimen.

In 2012 is het Zonnepark Ouddorp aan Zee gebouwd door Deltawind, op een terrein van recreatiepark De Klepperstee. Het zonnepark omvat ruim 2900 panelen op 1,3 hectare en heeft een vermogen van 0,8MW. De energie wordt geleverd aan de Klepperstee door een driepartijen overeenkomst met Eneco. Het is een van de eerste grondgebonden zonneparken van deze schaal in Nederland.

In 2008 startte de intensieve samenwerking met Coöperatie Zeeuwind, met het oog op mogelijkheden om een windpark te realiseren bij de Grevelingendam. Ieder voor zich vonden de coöperaties het project te groot, samen durfden ze het wel aan. In 2013 richtten beide coöperaties Windpark Krammer BV op. Deze BV heeft het windpark  van 34 turbines ontwikkeld dat sinds 2019 volledig in productie is.

Na de opschaling van Windpark Battenoert, dat in 2016 gereed was, is de productie verviervoudigd.

 

INTERESSE IN EDUCATIE?

Stuur een mailtje met je
motivatie naar info@deltawind.nl

up