Financial Close bereikt voor Burgerwindpark A2 Lage Rooijen
Lees verderDonderdag 30 mei is het Energiehuis feestelijk geopend. Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn van de gemeente Goeree-Overflakkee, die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft, opende samen met Monique Sweep, uitvoerend bestuurder, symbolisch het Energiehuis.
Dat deden ze samen met de mensen die de afgelopen 35 jaar hun steentje hebben bijgedragen: de initiatiefnemers, leden van het eerste uur, oud-bestuurders, bestuurders, maar ook de mensen die het gebouw hebben ontworpen en gebouwd. En natuurlijk ook de medewerkers, die inmiddels hun werkplek in het gebouw hebben gevonden.
Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn ; “Namens de gemeente Goeree-Overflakkee feliciteer ik van harte energiecoöperatie Deltawind met de opening van dit bijzondere pand. Het Energiehuis staat voor innovatie, circulair, aardgasvrij, duurzaam en voor lef. Want hier durft een groep mensen andere keuzes te maken dan de gangbare, met het oog op de toekomst. Een bijzonder gebouw om te mogen openen als wethouder. Ik zie dit als een voorbeeld van een maatschappelijk initiatief dat naadloos aansluit bij waar wij als gemeente voor staan: een duurzame toekomst voor iedereen hier op Goeree-Overflakkee waar we samen met onze inwoners én partners als Coöperatie Deltawind aan werken.”
35 jaar
Een aantal van de genodigden heeft aan de wieg gestaan van de jonge coöperatie in de tachtiger jaren. Met een vooruitziende blik is destijds gestart een eerste windmolen te plaatsen in Ooltgensplaat. Stap voor stap is de organisatie uitgegroeid tot een van de grootste energiecoöperaties van Nederland. De ervaring die is opgedaan, wordt gedeeld met anderen, zoals jonge coöperaties in Zuid-Holland. Dit jaar bestaan we 35 jaar.
Duurzaam gebouw
Het gebouw springt in het oog, onder meer door de kas aan de gevel. Deze speelt een rol bij regulering van het binnenklimaat. In zijn geheel is het gebouw een staalkaart van toekomstbestendig bouwen: de constructie bestaat vooral uit hout, veel materialen zijn hergebruikt en herbruikbaar. Het gebouw is demontabel. Plastic en pur zijn vermeden. Het energiesysteem, met zonnepanelen, een batterij en bi-directionele laadpalen is zeer efficiënt. De tuin, die de komende tijd verder wordt ingericht, draagt bij aan biodiversiteit.
Ontwikkelen
Monique Sweep, uitvoerend bestuurder: “De energietransitie is pas net begonnen, misschien is het bouwen van windparken wel het eenvoudige gedeelte geweest. Op dit moment richten we ons op innovatie en op verduurzamen van de gebouwde omgeving. Dit in nauwe samenwerking met de gemeente. Ieder huishouden krijgt hiermee te maken en zal meegenomen moeten worden. Samenwerking is hiervoor cruciaal, daar wil het Energiehuis aan bijdragen.”
Maatschappelijke functie
Het Energiehuis is niet alleen de werkplek voor de medewerkers van Deltawind, maar wil ook een plek zijn om te inspireren, te delen en samen te werken. We zien graag dat mensen zich melden met hun plannen en ideeën, wie weet waar dit de komende 35 jaar toe gaat leiden. Particulieren zijn welkom om informatie te halen in het Energieloket. Vanaf september kunnen zzp’ers er flexwerken en verenigingen en stichtingen kosteloos vergaderen in het Energiehuis.
Een kijkje nemen
Leden en inwoners van Oude-Tonge konden zich op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni laten rondleiden door het bijzondere pand. Hier kwamen meer dan 600 leden en inwoners op af. Het waren 3 geslaagde dagen!