Lokale Energiegemeenschap eerste bijeenkomst
Lees verderIn het Energiehuis organiseert Deltawind regelmatig themabijeenkomsten. Heb je zin in een inspirerend, prikkelend of interessant verhaal en wil je hierover met elkaar in gesprek? Op deze pagina vind je de agenda en meld je je eenvoudig aan. Als er veel aanmeldingen zijn voor een themabijeenkomst krijgen leden van Deltawind voorrang.
Laat ons weten bij welke themabijeenkomst je graag aanwezig bent.
Het aantal bestuivende insecten neemt al decennialang in rap tempo af, en dat is een zorgwekkende ontwikkeling. Zonder deze kleine, maar o zo belangrijke vrienden zouden veel van onze dagelijkse voedingsmiddelen, zoals appelsap en tomaten, simpelweg niet bestaan. Een groot deel van onze voedselproductie is afhankelijk van insectenbestuiving, en gezonde ecosystemen kunnen niet zonder. De achteruitgang van deze populaties heeft verstrekkende gevolgen, zoals een afname van biodiversiteit en verstoring van natuurlijke evenwichten.
Om hier aandacht voor te vragen, geven Sarieke en Fabian van The Pollinators op 24 april een inspirerende lezing. Ze vertellen over de cruciale rol van bijen en andere bestuivers én wat wij kunnen doen om hen te helpen overleven.
The Pollinators zetten zich in voor de bescherming van bijen en andere bestuivende insecten door iedereen – van burgers tot bedrijven en boeren – te betrekken bij het herstel van biodiversiteit. Dit doen ze door bloemen en bomen terug te brengen in het Nederlandse landschap, voedselbanken voor bijen op te zetten en bewustwording te vergroten met lezingen en workshops. Want hoe meer mensen zich inzetten voor een bloeiende en gezonde leefomgeving, hoe beter het is voor de bij én voor ons allemaal.
Wil je meer weten over hoe jij kunt bijdragen? Kom naar de lezing op 24 april en ontdek wat jij kunt doen voor de bijen!
Compostwormen, ook wel tijgerwormen genoemd, zijn de stille opruimers van de natuur. Deze kleine beestjes hebben een groot talent: ze zetten ons GFT-afval om in voedzame compost voor de tuin. Een fascinerend proces waarin ze samenwerken met talloze andere micro-organismen. Maar hoe werkt dat precies? En welke verborgen wereld schuilt er onder onze voeten?
Tijdens deze inspirerende avond nemen Wouter Bouman (Rotterdams Milieu Centrum) en Arie Macheels van Ziel (stichting Buurtcompost) je mee in de wereld van wormencompost. Samen hebben zij al honderden wormenhotels door het hele land geplaatst. In stedelijke wijken zonder tuinen bieden deze hotels buurtbewoners de mogelijkheid om samen hun GFT-afval te composteren en de opbrengst – rijke, voedzame compost – te delen.
Op Goeree-Overflakkee hebben de meeste mensen het geluk wél een tuin of stukje grond te hebben. Maar ook hier valt veel te leren over compostwormen en het verborgen leven in de bodem. Zelfs voor experts blijft dit ondergrondse ecosysteem vol verrassingen!
Wil je na deze avond zelf aan de slag met een wormencompostbak in je keuken of tuin? Wouter en Arie delen praktische tips en laten zien hoe je eenvoudig kunt beginnen.
Kom luisteren, leren en laat je inspireren door de wereld onder je voeten!
Tijdens deze bijeenkomst verwelkomen we Ken Kraaijeveld vanuit het bestuur van NLGO (Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee). NLGO zet zich in voor de bescherming van natuur en landschap in onze regio en speelt een belangrijke rol bij het bewaken van de ruimtelijke kwaliteit op Goeree-Overflakkee.
Ken vertelt over de rol van NLGO bij ruimtelijke ontwikkelingen en natuurbehoud, over succesvolle initiatieven voor landschapsbescherming en over de verschillende werkgroepen van NLGO. In zijn dagelijks werk is hij docent bio-informatica aan de Hogeschool Leiden. Ook is hij onderzoeker aan het Leiden Centre for Applied Bioscience, waar hij DNA onderzoek doet aan uiteenlopende onderwerpen, waaronder natuurbescherming.
Meldingen