image

Coöperatie Deltawind bouwt aan de Energiebaan bij de entree van Oude-Tonge het Energiehuis. De leden van de coöperatie gingen akkoord met de investering in een duurzaam, installatiearm en grotendeels circulair kantoor op het BedrijvenPark Oostflakkee. Het nieuwe kantoor is goed zichtbaar en vooral toegankelijk. Met het kantoor verwachten Deltawind en haar leden op alle fronten meerwaarde te creëren voor de coöperatie en de omgeving.

SPECIFICATIES
Energiehuis

  • LocatieEnergiebaan, Oude-Tonge
  • Operationeel sindsIn ontwikkeling- Naar verwachting gereed tweede kwartaal 2024

Deltawind, daar krijg je energie van
Primair doel van onze coöperatie is het opwekken en efficiënt gebruiken van duurzame energie op en om Goeree-Overflakkee. Nu de windopgave op het eiland gerealiseerd is, richt de coöperatie zich op verdere verduurzaming van het eiland. Een duurzame toekomst bouwen we met elkaar, dat begint bij ontmoeten. Particulieren en groepen bewoners die aan de slag willen met verduurzamen van hun eigen omgeving zijn van harte welkom. Maar ook mensen die andere duurzame ideeën hebben, ontvangen we in de toekomst graag in het nieuwe pand. Het kantoorpand wordt een plek voor werken, inspireren en ontmoeten. Er komen flexplekken, vergaderplekken en een presentatieruimte. Het wordt een duurzaam thuis voor het bedrijfsbureau en de leden en is straks de fysieke locatie voor het Energieloket, waar inwoners terecht kunnen met vragen over verduurzaming. Daarnaast staat het open voor gebruik door verwante maatschappelijke organisaties.

Circulair
Met het kantoorpand wil de coöperatie inspireren in de ontwikkeling naar een volhoudbare samenleving. Door keuzes te maken die soms afwijken van de het gangbare realiseert zij een duurzaam, vernieuwend en grotendeels circulair kantoorpand. De bovengrondse constructie bestaat uit hout. Daar waar mogelijk wordt hergebruikt hout toegepast. Het binnenklimaat wordt zo veel mogelijk op natuurlijke wijze gereguleerd, waarmee de installaties worden beperkt. Een kas maakt onderdeel uit van het klimaatsysteem. Het pand wordt uiteraard volledig aardgasvrij en voorzien van zonnepanelen en een batterij. Rondom het pand komt een tuin die bijdraagt aan de behoefte aan waterberging en biodiversiteit. De bouw gebeurt zo veel mogelijk met elektrisch materieel om stikstofuitstoot te beperken.

Bouwteam
Het ontwerp is van de hand van Ro&Ad architecten en  Bergh Bouwsystemen uit Bergen op Zoom is de hoofdaannemer. Arcon levert de houten constructie en zorgt samen met Summum Engineering voor de constructieve berekeningen. Kennis van energie en het binnenklimaat komt van Dubourgraaf. Van Helvoirt Groenprojecten richt de kas in. Installatiebedrijf Lomans Installaties is totaalinstallateur en zij ontwerpen, leveren en installeren alle installaties. Kinkorn is de ontwerper van het interieur. Vis a Vis ontwerpt de tuin.

Planning
De bouw is in het tweede kwartaal van 2023 gestart en de verhuizing van de organisatie staat gepland in het tweede kwartaal van 2024.

terug naar overzicht

Volg de bouw van het Energiehuis hier

up