Een duurzaam en circulair thuis voor de coöperatie
Lees verderBatterijen
Bij Windpark Piet de Wit onderzoeken we de kansen voor opslag in batterijen. Dit onderzoek gebeurt samen met GES en met Greenchoice. De batterijen zullen een functie gaan vervullen in het balanceren op het landelijke netwerk.
Waterstof
Al sinds 2017 zijn we betrokken bij het onderzoek naar vervanging van aardgas door waterstof in Stad aan ’t Haringvliet. Doel is Stad aardgasvrij te maken, maar nevendoel is onderzoeken of het mogelijk is meer energie te halen uit een windlocatie wanneer rechtstreeks waterstof wordt geproduceerd. Daarnaast hoe waterstof een rol kan spelen in het bufferen van energie.
Systeemintegratie
Waar we uiteindelijk naar toe willen is dat er zo veel mogelijk energie die lokaal wordt geproduceerd ook lokaal ‘verwerkt’ kan worden. Door het lokaal te leveren en gebruiken, maar ook door opslag en omzetting naar energiedragers als waterstof. Zodat d verschillende onderdelen van ons energiesysteem optimaal geïntegreerd worden.
Waar hebben we jou voor nodig?
Opslag thuis is ook een optie. Misschien heb jij thuis ervaring die je met de leden wilt delen? Meld je dan via info@deltawind.nl.
Lees verderVolg de bouw
Op deze plek houden we je op de hoogte van de voortgang.
Deltawind, daar krijg je energie van
Primair doel van onze coöperatie is het opwekken en efficiënt gebruiken van duurzame energie op en om Goeree-Overflakkee. Nu de windopgave op het eiland gerealiseerd is, richt de coöperatie zich op verdere verduurzaming van het eiland. Een duurzame toekomst bouwen we met elkaar, dat begint bij ontmoeten. Particulieren en groepen bewoners die aan de slag willen met verduurzamen van hun eigen omgeving zijn van harte welkom. Maar ook mensen die andere duurzame ideeën hebben, ontvangen we in de toekomst graag in het nieuwe pand. Het kantoorpand wordt een plek voor werken, inspireren en ontmoeten. Er komen flexplekken, vergaderplekken en een presentatieruimte die ook gebruikt kunnen worden door mensen buiten de organisatie, zoals verenigingen en andere maatschappelijke initiatieven.
Circulair
Met het kantoorpand wil de coöperatie inspireren in de ontwikkeling naar een volhoudbare samenleving. Door keuzes te maken die soms afwijken van de het gangbare realiseert zij een duurzaam, vernieuwend en grotendeels circulair kantoorpand. De bovengrondse constructie bestaat uit hout. Daar waar mogelijk wordt hergebruikt hout toegepast. Het binnenklimaat wordt zo veel mogelijk op natuurlijke wijze gereguleerd, waarmee de installaties worden beperkt. Een kas maakt onderdeel uit van het klimaatsysteem. Het pand wordt uiteraard volledig aardgasvrij en voorzien van zonnepanelen en een batterij. Rondom het pand komt een tuin die bijdraagt aan de behoefte aan waterberging en biodiversiteit. De bouw gebeurt zo veel mogelijk met elektrisch materieel om stikstofuitstoot te beperken.
Bouwteam
Het ontwerp is van de hand van Ro&Ad architecten en Bergh Bouwsystemen uit Bergen op Zoom is de hoofdaannemer. Arcon levert de houten constructie en zorgt samen met Summum Engineering voor de constructieve berekeningen. Kennis van energie en het binnenklimaat komt van Dubourgraaf aangevuld met de kennis van het installatiebedrijf Lomans Installaties. De Voedselboss adviseert over de inrichting van de kas en Vis a Vis ontwerpt de tuin.
Planning
De vergunningaanvraag ligt bij de gemeente. Naar verwachting start de bouw in het eerste kwartaal van 2023 en verhuist de organisatie van Deltawind eind 2023 naar het nieuwe kantoorpand. Een feestelijke opening is gepland begin 2024.
Het oude Windpark Piet de Wit met twaalf turbines is inmiddels vervangen en in het najaar van 2022 geopend. Na de opschaling zijn er 7 hogere windturbines terugkomen. Het vermogen van dit windpark is na de opschaling ongeveer 32,4 MW, goed voor circa 87 miljoen kWh per jaar, genoeg schone energie voor zo’n 35.000 huishoudens. Deltawind werkt in dit windpark samen met Promill BV, volgens een verdeling van 50:50.
Lees verderVervang uw standaard douchekop door een waterbesparende douchekop, dat scheelt u 20% op warm water én energiekosten.