VACATURE ๐๐๐ฆ๐ข๐ง๐ข๐ฌ๐ญ๐ซ๐๐ญ๐ข๐๐ ๐๐ง ๐๐๐๐ซ๐๐ญ๐๐ซ๐ข๐๐๐ฅ ๐ฆ๐๐๐๐ฐ๐๐ซ๐ค๐๐ซ (๐,๐ ๐ ๐๐)
Lees verderBatterijen
Windpark Piet de Wit is in 2022 opgeschaald en volledig in productie genomen. Toch zijn we bij dit windpark alweer druk bezig om een nieuwe ontwikkeling namelijk een energieopslagsysteem (EOS). Cruciaal voor het slagen van de energietransitie is onder meer energieopslag. Bij Windpark Piet de Wit wil Deltawind samen met partner Promill BV een EOS toevoegen op basis van batterijen met een vermogen van 15 of 20 MWh aan opslagcapaciteit. De meest bekende inzet voor dit systeem is het laden van de batterijen op de momenten dat er bijvoorbeeld heel veel duurzaam aanbod is met bijbehorende lage prijzen en het weer ontladen bij minder aanbod en hogere prijzen. Minder bekend maar op dit moment belangrijker is het actief ondersteunen van netbeheerders in hun taak om het elektriciteitsnetwerk stabiel te houden zoals het handhaven van de frequentie op precies 50 Hertz. ย Zo dragen we op kleine schaal bij aan een betere balans op het elektriciteitsnet. Naar verwachting kunnen we de batterij in 2024 in gebruik gaan nemen
Waterstof
Sinds 2017 zijn we betrokken bij het onderzoek naar vervanging van aardgas door waterstof in Stad aan โt Haringvliet. Doel van het project is Stad aardgasvrij te maken. Wij hebben op twee manieren iets bij te dragen, namelijk met het produceren van waterstof en met het helpen van bewoners bij het verduurzamen. We willen samen met Eneco en Hygro meer energie halen uit een windlocatie door waterstof in de windturbine te produceren, een werkwijze die door Hygro inmiddels wordt toegepast in Noord-Holland. Om dit te kunnen realiseren hebben we met elkaar de Samenwerkende Producenten opgericht. We helpen bewoners met woningverduurzaming en energiebesparing via het Energieloket Goeree-Overflakkee.
Daarnaast zijn we door het projectteam gevraagd om het schouwproces in de woningen van Stad te registeren en coรถrdineren. In juni 2023 zullen de bewoners van Stad gaan stemmen of ze bereid zijn niet langer een aardgasaansluiting te hebben. Meer over het project is te vinden op www.Stadaardgasvrij.nl.
Systeemintegratie
Samen met 7 andere coรถperaties verkennen we de optie voor een lokaal energiecontract. Dat betekent dat leden van Deltawind met zoโn contract een ander, gunstiger, energietarief hebben wanneer het waait op het eiland. Het doel is om energie te gebruiken waar het wordt opgewerkt en wanneer het wordt opgewekt. Ook kijken we naar het gebruik van opslag (batterijen) of conversie (waterstof) om de energie op het eiland te houden te gebruiken door eilandbewoners. Volgend jaar gaan we, als het er goed uit ziet, met een pilot starten met windenergie van windpark Battenoert.
Waar we uiteindelijk naar toe willen is dat er zo veel mogelijk energie die lokaal wordt geproduceerd ook lokaal โverwerktโ kan worden. Door het lokaal te leveren en gebruiken, maar ook door opslag en omzetting naar energiedragers als waterstof. Zodat de verschillende onderdelen van ons energiesysteem optimaal geรฏntegreerd worden.
Waar hebben we jou voor nodig?
Opslag thuis is ookย een optie. Misschien heb jij thuis ervaring die je met de leden wilt delen? Meld je dan via [email protected].
Lees verderHier houden we je op de hoogte van de voortgang van de bouw.
Deltawind, daar krijg je energie van
Primair doel van onze coรถperatie is het opwekken en efficiรซnt gebruiken van duurzame energie op en om Goeree-Overflakkee. Nu de windopgave op het eiland gerealiseerd is, richt de coรถperatie zich op verdere verduurzaming van het eiland. Een duurzame toekomst bouwen we met elkaar, dat begint bij ontmoeten. Particulieren en groepen bewoners die aan de slag willen met verduurzamen van hun eigen omgeving zijn van harte welkom. Maar ook mensen die andere duurzame ideeรซn hebben, ontvangen we in de toekomst graag in het nieuwe pand. Het kantoorpand wordt een plek voor werken, inspireren en ontmoeten. Er komen flexplekken, vergaderplekken en een presentatieruimte. Het wordt een duurzaam thuis voor het bedrijfsbureau en de leden en is straks de fysieke locatie voor het Energieloket, waar inwoners terecht kunnen met vragen over verduurzaming. Daarnaast staat het open voor gebruik door verwante maatschappelijke organisaties.
Circulair
Met het kantoorpand wil de coรถperatie inspireren in de ontwikkeling naar een volhoudbare samenleving. Door keuzes te maken die soms afwijken van de het gangbare realiseert zij een duurzaam, vernieuwend en grotendeels circulair kantoorpand. De bovengrondse constructie bestaat uit hout. Daar waar mogelijk wordt hergebruikt hout toegepast. Het binnenklimaat wordt zo veel mogelijk op natuurlijke wijze gereguleerd, waarmee de installaties worden beperkt. Een kas maakt onderdeel uit van het klimaatsysteem. Het pand wordt uiteraard volledig aardgasvrij en voorzien van zonnepanelen en een batterij. Rondom het pand komt een tuin die bijdraagt aan de behoefte aan waterberging en biodiversiteit. De bouw gebeurt zo veel mogelijk met elektrisch materieel om stikstofuitstoot te beperken.
Bouwteam
Het ontwerp is van de hand van Ro&Ad architecten enย Bergh Bouwsystemen uit Bergen op Zoom is de hoofdaannemer. Arcon levert de houten constructie en zorgt samen met Summum Engineering voor de constructieve berekeningen. Kennis van energie en het binnenklimaat komt van Dubourgraaf. Installatiebedrijf Lomans Installaties is totaalinstallateur en zij ontwerpen, leveren en installeren alle installaties. Kinkorn is de ontwerper van het interieur.ย Vis a Vis ontwerpt de tuin.
Planning
Naar verwachting start de bouw in het tweede kwartaal van 2023 en verhuist de organisatie van Deltawind in het eerste kwartaal van 2024 naar het nieuwe pand.
Het oude Windpark Piet de Wit met twaalf turbines is inmiddels vervangen en in het najaar van 2022 geopend. Na de opschaling zijn er 7 hogere windturbines terugkomen. Het vermogen van dit windpark is na de opschaling ongeveer 32,4 MW, goed voor circa 87 miljoen kWh per jaar, genoeg schone energie voor zoโn 35.000 huishoudens. Deltawind werkt in dit windpark samen met Promill BV, volgens een verdeling van 50:50.
Lees verderVervang uw standaard douchekop door een waterbesparende douchekop, dat scheelt u 20% op warm water รฉn energiekosten.